Zaman Zaman çocuklar kendi algıları ile anne ve babalarını zor durumda bırakan dini sorular sorabilirler. Bu gibi içinden çıkılamaz durumalar da verilen yanlış cevaplar yada baştan savmalar çocuğun dini algısında tamiri zor yaralar açar. Örnek olarak Ahmet isminde bir çocuğun annesine Allah'ın neye benzediğini ve nerede olduğunu sorduğunu varsayarsak burada Annenin vereceği cevap çok önemlidir. Gelin aşağıda hep beraber okuyalım.

Ahmet (7 Yaşında): "Anne! Allah neye benzer? O Şimdi nerede?"
Anne: "Allah'ı (c.c.) nerede olduğunu ve neye benzediğini merak ediyorsun Ahmetciğim, öyle mi?"
Ahmet: "Evet, Allah'ın nerede olduğunu ve neye benzediğini çok merak ediyorum. Ayrıca da O'nu görmek istiyorum."
Anne: "Yavrucum bu güzel bir soru. Senin kadarken bunları ben de çok merak ederdim. Biz insanların bir yeri vardır, bizler evlerimizde yaşarız öyle değil mi? hayvanların da farklı farklı yerleri vardır. Kimisi ahırda, kimisi kümeste kimisi de ormanda yaşar. Ancak Allah Teala bizim gibi yaratılmış bir varlık değildir. O yüce bir yaratıcıdır. Hayvanları, bitkileri, biz insanları hatta gökyüzünde gördüğümüz kocaman uzayı Allah (c.c.) yaratmıştır. bizim hayatımızı sürdürmek için bir eve ve türlü türlü şeye ihtiyacımız vardır ama onun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Çünkü o yüce bir yaratıcıdır.
Sen Allah'ın bir şeylere benzediğini düşünüyor olabilirsin. Ama Allah ne bir insana ne bir buluta ne de bir dağa benzer. O hiçbir şeye benzemez. Ayrıca biz O'nu göremeyiz de. Tıpkı güzel kokan bir gülün kokusunu hissettiğimiz ama o kokuyu göremediğimiz gibi. Ancak O'nun yarattıklarına bakarak Allah'ın ne kadar yüce, ne kadar güzel bir yaratıcı olduğunu ve bizi ne kadar sevdiğini anlayabiliriz."
Çocuğun ilgi süresine göre Allah'ın, yarattıklarından bal yapan arı, üt veren inek, ısı ve ışık yayan güneş vb. anlatılabilir. Bu yaşlarda, çocuk sormadıkça Allah'ın cennette görülebileceği mevzusunu dile getirmemek daha doğru olacaktır. Çünkü arkasından çocuğun algısını ve anne babanın cevap vermesini zorlayan başka sorular da gelecektir. Ancak çocuk önceden bu konuda bir şeyler duymuş ve size soruyorsa, "Ama Allah'ı cennette göreceğiz değil mi Anne?" gibi, o zaman kısaca "Evet Allah'ın istediği gibi olan ve birbirine iyi davranan insanlar cennette O'nu görebilecekler" diye cevap verilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top